måndag 14 juli 2008

Storebror och lillasyster ser dig

Det var en bugg i eniros system som gjorde att det med enkelhet gick att se, så när på 100 meter, var man befann sig några dagar under förutsätting att mobilen låg i fickan, handväskan etc.

Buggen är att det kom i offentlighetens ljus. Vi lever i ett samhälle där man kan om man så vill i stort sett kan spåra individers liv och leverne. Rätt eller fel, av ondo eller ej kan diskuteras. Själv är jag ganska tveeggad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2900575.ab

måndag 7 juli 2008

En signal, ett kommando och kommunikationen är etablerad

För ett antal år sedan läste jag media- och kommuikationsvetenskap vid Universitet i Lund. Ett bestående minne från dessa föreläsningar är de enkla begreppen; sändare, mottagare och brus.

Igår fick jag se flera prov på kommunikation. Jag var på World Dog Show 2008 här i Stockholm och fick se några nummer från Freestyle, Polisens uppvisning av deras hundar mm.

Det är otroligt att se kommunkationen mellan Husse/Matte och hunden fastän allt detta brus som igår fanns i Älvsjö mässhallar. Brus i form av alla oss människor som satt på läktarna, alla hunddofter, skall mm mm.

Tänk om kommunikationen fungerat lika bra mellan oss människor som den många gånger gör mellan Matte/Husse och hund? Varför tillåter vi människor oss att påverkas av allt brus?