fredag 23 januari 2009

Tequila, salt och citron

Usch, vilka minnen denna kombination väcker till liv; Trevliga stunder på en barstol men också illamående och många timmars "återställande". Numera rör jag i princip inte något glas innehållandes denna dryck än mindre att jag sväljer innehållet.

Det är inte ofta jag blir "knall fall" men denna dryck och ren whiskey har ofta denna påverkan på mig. Idag har jag fått en eventuell förklaring varför tequila har denna påverkan på mig.

På TV4 morgon pratades det för några minuter sedan om tequila. Det de sa finns även noterat på Wikipedia;


"Tequila är en destillerad spritdryck från Mexiko och den görs främst runt staden Tequila som ligger i den mexikanska delstaten Jalisco. Tequila görs på tequilaagave (Agave tequiliana) som är en art inom agavesläktet och familjen agaveväxter. Agaveväxter är avlägset besläktade med liljeväxterna och andra enhjärtbladiga växter, och har inget att göra med kaktusar, vilket många tror."
"Mezcal är samlingsnamnet på destillerade spritdrycker gjorda från arter i agavesläktet, men det som särskiljer tequila är att den är ursprungsskyddad och gjord på tequilaagave. Tequila får endast tillverkas i delstaten Jalisco samt i delar av delstaterna Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas i Mexiko. Spriten får endast kallas för tequila om det uppfyller de regler som är uppsatta av Consejo Regulador del Tequila.

Produktionen av både tequilaagave och tequila är strikt reglerad i mexikansk lag och kontrollen av att dessa regler följs är mycket hård.

Först den 27 maj 1997 tecknade EU ett avtal med Mexiko där man gick med på att försvara ursprungsskyddet. Innan dess var det fullt lagligt att sälja precis vad som helst som tequila vilket ledde till att det såldes mycket tequila av dålig kvalité som egentligen hade väldigt lite med riktig tequila att göra."


Min teori är nu; jag har druckit "sk...t"! Jag har druckit fabriksframställd Tequila som innehållit en massa kemikalier! Och nu måste det testas om den äkta varan har samma effekt på mig som bluff-varan. Dock tror jag att jag väntar till sommaren, någon trevlig uteservering och då jag garanterat vet att dagen efter är okej att tillbringas i vila.


Ett av mina sommarprojekt; Sol, hav och Tequila Sunrise

4 kommentarer:

Peter Midas sa...

Det är kvantiteten det är fel på. Själv skall jag bli godtemplare... Drack 2 glas vin igår, ett för mycket. Idag är det kalas hos tvillingarna och nyårsparty på Vietnams ambassad! Nyktert men säkert gott!

Fröken Lur sa...

Oj, en riktig "party-nisse" :-)

Hoppas det blir trevligt, men det blir det säkert!

Singelpappan sa...

Dricker inte T. nuförtiden. Har som du erfarenheter av att dricka för mycket vid ett tillfälle, och kan inte ens lukta på det idag.

Tack för dina varma och kloka ord hos mig! :-)

Fröken Lur sa...

Singelpappan; du kanske ska göra som jag? testa om min teori håller? :-)