torsdag 27 november 2008

Earth overshoot day och Age Time Bomb

I dag har jag varit på konferens; IT Submit Business. En konferens arrangerad av Computer Sweden och Affärsvärlden.

På detta seminarie fick jag förutom aha-upplevelser vad avser IT även en aha-upplevelse om Earth overshoot day som i år var den 23 september. Ruskigt när man tänker efter lite extra om vart vi är på väg.

Den 23 september 2008 kl 22.17 gick det att läsa på dn´s nätupplaga bla följande:

"....Redan 1987 förbrukades mer resurser än som producerades. Sedan dess har det negativa saldot bara vuxit. 1995 tog jordens resurser slut den 21 november, år 2006 den 9 oktober.

I fjol ägde "överdriftsdagen" rum den 6 oktober och i år alltså så tidigt som den 23 september. Fram till årets slut beräknas världens befolkning förbruka 140 procent av vad jorden klarar av att producera under året.

Det krävs alltså 1,4 jordklot för att föda oss. Priset som jordklotet betalar för detta märks bland annat i ökande koldioxidutsläpp, krympande skogar, utfiskade hav och stigande matpriser...."

Undrar om det var denna aha-upplevelse som fick mig att besöka Lush och prata om svart henna?

En annan aha-upplevelse var "Age Time Bomb". Som exempel kan nämnas att det på 50-talet var ungefär 8 arbetande/pensionär. År 2050 räknar man med att det endast kommer att vara 2 arbetande/pensionär. Hmmmm, det är kanske ändå dags att börja pensionsspara?!?

Inga kommentarer: